Afacerea care „rupe” în agricultură, chiar dacă nu „dă” picătură de ploaie. Când toți dau faliment din cauza secetei, aici fermierii își freacă palmele a profit
Anul 2022 a adus cu sine poate unele dintre cele mai mari provocări pe care mediul de afaceri le-a înfruntat în ultimele decenii.
Numeroase industrii și domenii de activitate au fost profund afectate de multiplele crize, de prețurile tot mai mari, de instabilitate și de lipsa de predictibilitate, dar și de tensiunile de pe lanțurile internaționale de aprovizionare. Probleme mari au fost aduse și de secetă, mulți dintre fermieri văzându-și efectiv banii investiți și micile afaceri cum se duc pe apa sâmbetei din cauza secetei agresive care a afectat sute de mii de hectare din țară.
Ei sunt românii care au dat lovitura, în plină secetă națională
Doar că, în timp ce majoritatea fermierilor se plâng de faptul că au pierderi uriașe, iar recolta de toamnă e pusă sub semnul întrebării, există o categorie de agricultori care acum bate din palme de fericire. De ce? Datorită faptului că au făcut o alegere ce le-a salvat banii, recolta, afacerea și care acum le aduce liniște și satisfacție.
Mai precis, s-au orientat către culturile bio și au întors spatele agriculturii convenționale. Culturile bio au fost mai puțin afectate de secetă anul acesta. Practic, în timp ce în jurul lor totul se prăbușea, acești fermieri culegeau roadele unui moment de inspirație pe care l-au avut când au început să pășească pe acest drum.
„Seceta a afectat diferit zonele țării, de exemplu, în Moldova recoltele au fost foarte slabe, deoarece seceta s-a instalat mult mai devreme și a afectat fazele cheie ale dezvoltării culturilor.
În sud și sud-est situația a fost una mai bună pentru culturile de toamnă, dar per total, media culturilor de grâu și de rapiță a fost ușor mai scăzută față de anul 2021. De asemenea, cultura de porumb a fost afectată de seceta din ultimele luni, însă, speranțe mai bune avem pentru floarea soarelui care se prezintă în condiții mai bune.
Ceea am observat însă, a fost reziliența culturilor bio la stresul hidric – producțiile ecologice depășindu-le pe cele obținute în regim convențional. Chiar și în practică, singurele culturi care încă sunt verzi la acest moment în câmp sunt cele bio, dat fiind faptul că dezvoltarea lor nu este îngreunată, sau chiar oprită, de aplicarea de tratamente chimice. Îngrășămintele ecologice păstrează apa în sol pentru mai mult timp și nu stresează plantele, neavând chimicale de sinteză”, a explicat, pentru Economica, managerul Norofert.
Amintim că, potrivit celor mai recente informări oficiale venite din partea autorităților de la București, la nivelul întregii țări seceta a afectat peste 400.000 de hectare de culturi. Ministrul Agriculturii transmite că vorbim despre terenuri din 34 de județe ale țării. Practic, harta este înroșită în acest moment, seceta a cuprins aproape toată țara.